De 5 bekendste druivensoorten voor witte wijn

Veel van ons zijn natuurlijk gek op een heerlijk wit wijntje op zijn tijd. Het is natuurlijk geen geheim dat witte wijn gemaakt wordt van druiven, maar welke druivensoorten zorgen nou eigenlijk voor de smaak van deze heerlijke alcoholische versnapering? In deze blog ga ik je vertellen over de 5 bekendste druivensoorten voor witte wijn. 

1 Chardonnay

Wellicht is dit wel de bekendste druivensoort, maar de chardonnay wijn wordt gemaakt van de chardonnay druif. In de Franse Bourgogne ligt het plaatsje Chardonnay, waar deze druif wordt verbouwd. De vraag is of het plaatsje is vernoemd naar de chardonnay druif of dat de druif is vernoemd naar het plaatsje. Wel is door onderzoek gebleken dat deze druif een kruising is van twee andere soorten, namelijk de gouais blanc en de pinot noir. De chardonnay wordt verbouwd in verschillende landen, waardoor de smaak kan veranderen op basis van herkomst. Zo kunnen de smaken variëren van appel en meloen tot ananas en mango. 

2 Sauvignon Blanc

Deze druif heeft haar naam te danken aan het Franse woord sauvage, ofwel wild in het Nederlands. De druif groeit in het wild en heeft daarom de naam sauvignon blanc gekregen. Deze druifsoort is een drogere druif dan de chardonnay en daarom zorgt het ook voor een drogere witte wijn dan de chardonnay. De sauvignon blanc wijn heeft een frisse en fruitige smaak, waar onder andere de volgende smaken in te herkennen zijn: valeriaan, muskaat, zwarte bes en groene appel. 

3 Pinot Blanc

De pinot blanc zit in dezelfde druiven familie als de pinot noir en pinot gris. De druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne, maar wordt tegenwoordig veelal verbouwd in de Elzas. Net als andere druivensoorten heeft de Pinot Blanc een verschillende smaak voor de verschillende gebieden waar de druif verbouwd wordt. Qua smaak lijkt de druif wel veel op de chardonnay, maar de smaken zijn net iets zuurder dan die van de chardonnay. 

4 Viognier

Deze druif komt het beste tot haar smaak wanneer deze verbouwd wordt in zonnige regio’s, met water in de buurt en koele nachten. De frisheid van de wijn wordt bewaard wanneer de druif in de nacht afkoelt. De druif heeft een heerlijke frisse en fruitige smaak met een lage tot medium zuurgraad. In deze wijn kun je de volgende smaken terugvinden: rozen, bloemig, mango, perzik en mandarijn. 

5 Pinot Grigio

Deze druif, die uit dezelfde familie komt als de pinot blanc, is afkomstig uit Frankrijk en Italië. Er is geen standaard smaak voor deze druif, de smaak varieert namelijk van droog naar zoet en strak. De druif wordt ook wel pinot gris genoemd. Het krijgt de naam pinot gris als het afkomstig is vanuit uit de Elzas in Frankrijk en het krijgt de naam pinot grigio als het afkomstig is uit Veneto in Italië.