De top 5 witte wijnen die je een keer gedronken moet hebben

We kennen allemaal wel de bekendste soorten witte wijnen zoals de pinot blanc, sauvignon blanc en chardonnay, maar welke soorten witte wijn zijn nou het lekkerst, uit welk land zijn deze afkomstig en welke smaak zit er precies aan? Dat ga ik je vertellen in deze blog, dus als je nog inspiratie zoekt voor je volgende wijntje dan zit je hier goed!

1 Bachero Verdicchio dei Castelli di Jesi classico superiore doc 

Deze witte wijn, afkomstig uit Italië, wordt houtgerijpt en heeft daardoor een intense en krachtige smaak, maar brengt toch een volle, elegante frisheid met zich mee. De wijn komt uit 2019 en bevat een alcoholpercentage van 14%. De druif wordt verbouwd in de regio Le Marche en wordt laat geoogst en zacht geperst voor de combinatie van rijp fruit en frisse zuren.

2 Ridgeback Viognier 

Deze witte wijn, afkomstig uit Zuid-Afrika, wordt wederom houtgerijpt en heeft een uitgebreid smakenpallet. Zo bestaat de wijn uit intense tonen van citrus, witte perzik en ananas, maar is het mooi in balans door fris- en houttonen, waardoor het een fris en rond karakter heeft gekregen. De wijn wordt verbouwd in het West Kaapse stadje Paarl en het wijnhuis heeft in het jaar 2000 pas haar eerste wijn verbouwd. Het wijnhuis kreeg de BWI-status omdat zij veel moeite doen om het natuurlijke flora en de landbouw in evenwicht te houden.De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,5%.

3 Contreras Ruiz Viña Barredero Huelva

Deze witte wijn, afkomstig uit Spanje, heeft veel verschillende tonen: fris, fruit, kruidig, balsamisch en een vleugje citrus. De wijn wordt verbouwd in de regio Condado de Huelva door het familie wijnhuis Contreras Ruiz. De wijn wordt gemaakt van de Zalema druif en het is een droge wijn. Er worden verschillende wijnen gemaakt van de Zalema druif, maar deze wijn is de meest expressieve wijn van de Zalema druif wijnen. 

4 Claude Vialade Pays d’Oc 365 Jours par an Chardonnay NSA 

Deze witte wijn, afkomstig uit Frankrijk, is een chardonnay zonder sulfiet. Vandaar ook de NSA (No Sulfur Added) achter de naam. Het is een levendige, kruidige, subtiele witte wijn geurend naar citrus en perzik. De wijn wordt gemaakt in de regio Languedoc-Roussillon door wijnhuis Claude Vialade. Claude Vialade is één van de pioniers als het gaat om biologische wijnbouw. 

5 Panamera Chardonnay

Deze witte wijn, afkomstig uit de Verenigde Staten, is een 100% chardonnay met veel aroma’s: abrikozen vanille, kaneel en rijp geel fruit. Deze wijn heeft een mineralig karakter omdat het fermentatieproces plaatsvindt in roestvrijstalen tanks. Tijdens het fermenteren worden de druiven langzaam en fijn geperst om de aroma’s te behouden. Deze wijn wordt gemaakt in de Nappa Valley in California op de Story Ridge Vineyards. Deze wijn heeft een alcoholpercentage van 13,5%.