Deze wijnen worden verbouwd in Australië

De bekendste landen waar wijn wordt verbouwd zijn natuurlijk Frankrijk en Italië, maar er zijn veel meer landen over de hele wereld waar de lekkerste druiven worden verbouwd voor wijn. Australië is daar één van. In dit artikel vertel ik je meer over welke wijnen worden verbouwd in Australië. 

Australië

Doordat Australiërs voelen alsof ze in een klein plattelandsdorpje wonen in plaats van op een gigantisch continent wordt er ontzettend goed samengewerkt in Australië. Dit is ook de reden dat de wijnindustrie van Australië een van de best samenwerkende wijnindustrieën van de wereld is. Australië heeft ook veel verschillende wijnbouwgebieden, namelijk: New South Wales, Queensland, South Australia, Victoria, Tasmania en Western Australia. 

Witte wijnen

In Australië worden er veel verschillende witte wijnsoorten geproduceerd, maar er zijn er vier die de belangrijkste zijn voor de wijnindustrie van Australië. De chardonnay is daar de belangrijkste van en deze wordt geproduceerd in elk wijnbouwgebied van Australië. Echter zijn de wijnbouwgebieden zo verschillend qua temperatuur en zon, dat de verschillende regio’s verschillende smaken chardonnay produceren. De chardonnay is niet voor niets de meest populaire Australische witte wijn. Nog een belangrijke witte wijn voor Australië is de riesling. Deze intense wijn heeft de aroma’s van bloemen, appels, peer, citroen en passievrucht en kan lang worden gehouden om nog geroosterde en honingachtige tonen te ontwikkelen. Daarnaast worden ook nog de sauvignon blanc en de verdelho veel verbouwd in Australië. De sauvignon blanc is een minder groot succes in Australië dan in Nieuw-Zeeland, want ze hebben niet het uitgesproken smaakprofiel als de variant van het buurland. De verdelho is een geïmporteerde druifsoort die oorspronkelijk werd gebruikt voor het maken van zoete wijnen, maar tegenwoordig worden er ook droge wijnen van geproduceerd. Deze wijn is een groot succes geworden in Australië omdat het goed geproduceerd kan worden in verschillende klimaten. 

Rode wijnen

Australië produceert ook veel verschillende rode wijnsoorten, waarbij de shiraz de belangrijkste druivensoort is voor de Australische wijnen. De shiraz is wederom geïmporteerd vanuit een ander land. Deze druif komt van de Hermitage heuvel uit de Franse Rhônevallei. Deze druif kan op verschillende gronden en klimaten groeien en heeft daarom in de afgelopen 160 jaar goed kunnen groeien in Australië om de belangrijkste rode wijnsoort van Australië te worden. Daarnaast staat Australië natuurlijk bekend om de merlot. De merlot wordt gekenmerkt door de verschillende tonen. Zo zijn er verschillende stijlen merlot en daarbij ook verschillende smaaktonen, waaronder geurige, ronde wijnen en rijpere fruittonen van pruimen, zwarte bessen en bramen.